Vreemden in de duinen

Duinbrand van Robert Haasnoot speelt in de jaren zeventig, maar is een vertelling met een actuele spits. Een verhaal over vreemdelingschap, en oprechte belangstelling als brug naar de ander. 

Vreemdelingen in de duinen! Zeewijk is in last. Nu moeten ze op hun spullen gaan letten. De inzet van de nieuwe roman van Robert Haasnoot, Duinbrand, brengt je in de sfeer van het actuele migratiedebat en identiteitspolitiek. Maar, Haasnoot vertelt het verhaal van zigeuners die begin jaren zeventig in de duinen bij Katwijk (Zeewijk genoemd) hun woonwagens parkeerden, tegen de zin van de plaatselijke bevolking. 

Tegen dit decor ontmoet de 13-jarige Paul het zigeunermeisje Kima, in een stuifkuil vlakbij de geparkeerde wagens. Ze verstaan elkaar niet, maar dat heeft de liefde ook niet nodig. Paul is een gelovige jongen, die met zijn ouders de Gereformeerde Gemeenten bezoekt. Hij wil de dingen die hij doet in het reine te brengen met wat de almachtige God van hem vraagt. Als God hem met Kima heeft laten kennismaken, dan zal Hij het toch ook wel mogelijk maken dat ze samen zijn? We leren Kima kennen als moslima, met veel heidense gebruiken uit de zigeunertraditie. De overeenkomsten tussen beide geloofswerelden zijn opvallend. 

Paul is een dromer. In het schuurtje van zijn vader bouwt hij de cockpit van een DC10 na, het vliegtuig waarmee het gezin uit Amerika is komen vliegen. Zijn Zeewijkse vader heeft daar zijn Amerikaanse moeder ontmoet. Tussen hen beiden loopt het niet altijd lekker, wat een onveilige sfeer geeft in huis. Paul vlucht in zijn fantasieĆ«n en in zijn omgang met Kima. Als hij haar een brief wil brengen, geschreven in haar eigen taal, met hulp van zijn Joegoslavische buurmeisje, gooit hij onbedoeld olie op het vuur van het conflict in het dorp. De liefde dreigt het tegen de haat af te leggen. 

In deze prachtige, stilistisch hoogstaande en gelaagde vertelling worstelen de personages met hun eigen vreemdheid. Een hoogst actueel boek, er is weinig nieuws onder de zon. 

Arie Kok

(Deze recensie verscheen eerder in het Friesch Dagblad van 8 juli 2020.)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s