Boeken

Biografie van de Zuiderzee, 850 jaar geschiedenis in 25 verhalen

De Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied. Ik vertel die geschiedenis in 25 verhalen, waarin mensen centraal staan.

Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart, en van Hoorn en de VOC tot het sluiten van de Afsluitdijk in 1932.

Brood en stenen, novelle, maart 2020

Actieboek voor de Week van het christelijke boek 2020, uitgeverij KokBoekencentrum i.s.m. de Brancheorganisatie van het Christelijke Boek.

Als zijn zoon Ortie wordt aangereden, staat Arie bij de scherven van zijn bestaan. Afkomstig uit een geslacht van arbeiders heeft hij zijn hele leven al moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Zijn langgekoesterde wens een eigen bakkerij te beginnen werd werkelijkheid. Maar de oorlog kwam, en de strijd om het dagelijks brood voor zijn grote gezin werd steeds zwaarder. Het intense verdriet om Ortie dwingt Arie om de balans van zijn leven op te maken.

Een waargebeurd verhaal, gebaseerd op de dagboekaantekeningen van de grootvader van de auteur.

Zoete zee, roman, mei 2018, uitgeverij Mozaïek

Izak Boon is zoon van een Bargter vissersfamilie. Hij heeft met de tradities van zijn jeugd gebroken en een bestaan in de polder opgebouwd. Jaren later moet hij zijn moeder naar het verzorgingshuis brengen. Als hij de verkoop van het ouderlijk huis voor zijn rekening neemt, blijkt dat het verleden hem meer achtervolgt dan hem lief is. Hij besluit een ultieme poging te doen de waarheid van zijn leven te achterhalen. Hij moet alle zeilen bijzetten om de krachten die daarbij loskomen in de hand te houden.

Zoete Zee is, naast een familieverhaal, een vrije literaire verwerking van de transitie die het gebied rond de Zuiderzee heeft ondergaan sinds 1918 en de gevolgen voor haar bewoners. Het is een intiem en rauw portret van een gemeenschap die strijdt tegen het water, tegen de plannen van ambtenaren en ingenieurs en tegen een tanend geloof in de goddelijke voorzienigheid.

Nachtmotet

Nachtmotet, roman, november 2015, uitgeverij Mozaïek

Op gang 2 van Villa Bethel worstelen bewoners zich met humor door de laatste fase van hun leven. Tot de komst van een nieuwe bewoner hun rustige leventje verstoort. ‘Schlossherr-Brüler is de naam. Zeg maar Günther, al ben ik bijna honderd.’ De eenzame Hannie Havergort raakt in de ban van haar nieuwe buurman, die rare en rake dingen zegt, en soms midden in de nacht op zijn oude piano speelt. Als ze hem voorstelt samen muziek te maken, blijken pijnlijke herinneringen in de weg te staan. Een roman over eenzaamheid en de kracht van muziek.

(Genomineerd voor de CLO Literaire Juryprijs 2016)

Morie, roman, april 2013, uitgeverij Mozaïek

Morie de Liever is een gewone jongen uit het Veluwse Nijkerk. Hij droomt over de toekomst, voetbalt met andere jongens op straat en haalt kattenkwaad uit. Tot de oorlog uitbreekt en Morie tot zijn eigen verbazing anders dan anderen blijkt te zijn, een jood. Als het net van anti-joodse maatregelen zich sluit, doet hij een uiterste beroep op zijn vindingrijkheid en onbevangenheid.

(Genomineerd voor de BCB Publieksprijs 2014)

Kerkelijke communicatie

Handboek voor kerkelijke communicatie, januari 2016, uitgeverij Buijten & Schipperheijn Motief (samen met Wouter van der Toorn en Leendert de Jong)

Communicatie gaat verder dan je vaak denkt. Het gaat over het mededelingenblaadje op zondag, het gebouw waar je samenkomt, je podium, de geluidsinstallatie, de preek, sociale media, meningsverschillen, persberichten, kunst, zaalopbouw en nog veel meer. In dit tiende deel van de reeks Werken in de Kerk staan de praktische vragen rond communicatie in de kerk centraal.

Kinderbijbel low res

God wil bij mensen wonen, kinderbijbel, april 2017, uitgeverij Boekencentrum. (samen met Ria Borkent, Roeland Smith, Judith Janssen, Corinne Vuijk, Christine Stam en met illustraties van Liza-Beth Valkema).

Een kinderbijbel voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en voor iedereen die als een kind bijbelverhalen wil lezen. We hebben gekozen voor een sobere en ingetogen schrijfstijl en hebben de bijbelverhalen zo zoveel mogelijk voor zichzelf laten spreken. Ik mocht 27 verhalen schrijven, de eerste 25, van de schepping tot Mozes, en Jona.

Matthaus

MATTHÄUS, Glossy over een passie vol lief en leed, voorjaar 2016, verschenen bij Uitgeverij Adveniat en Uitgeverij Boekencentrum. Voor deze glossy deed ik de redactie en conceptontwikkeling samen met Marjet de Jong en Beppie de Rooy, de eind- en beeldredactie en schreef ik enkele artikelen.