Proloog Zoete zee

In het begin scheidde God het water van het land. ‘Laat het samenvloeien opéén plaats,’ zei hij, ‘dan kan het droge zichtbaar worden. Daar kunnen de mensen wonen.’ Het droge noemde hij aarde en het water de zee. En hij zag dat het goed was zo.

In het verre noorden was een plek waar het water over het land bleef spoelen. Twee keer per etmaal kwam de zee en trok zich weer terug. Dan richtte het riet zich op, en het gaf zich over aan de wind. De Hollanders verlieten hun terpen en joegen tussen de ruisende kragen op iets eetbaars.
     Op een dag verscheen er een man op een paard. Gaius Plinius was zijn naam. Hij kwam uit het verre Rome. Zijn gewaad was van ijzer en op zijn helm stond een pluim die op voornaamheid wees. Plinius keek rond en sprak tegen een knecht, die notities maakte op een rol perkament: ‘Ik weet niet wat dit is, dit Flevo Lacus. Is dit land of hoort het bij de zee?’ Hij schudde zijn hoofd, keerde zijn paard en gaf het de sporen.
     Jaren regen zich aaneen tot eeuwen. De Hollanders bouwden dijken en dammen. Veilig wonen, op veilige afstand van het water, dat wilden ze. Maar de zee steeg, langzaam, maar gestaag. Steeds weer golfde het water over de dijken heen. Tot op een donkere novembernacht, terwijl de mensen in hun kerken kaarsjes brandden voor gestorvenen, de wind naar het noordoosten draaide. Het duistere water gromde tegen de dijken op, die trilden op hun grondvesten en bezweken. De ziedende zee reet de aarde uiteen.
     Toen de wind ging liggen en de blos van een nieuwe dag de hemel oranje kleurde, kwam alleen het land rond het klooster van Bargt nog boven het water uit. Rondom was de zee, stil en dreigend, voor altijd. De nieuwbakken eilanders zongen psalmen over de goede God en de leviathan. Ze baden dat het monster van de zee getemd mocht worden. Ze legden terpen aan en bouwden er hun huizen op. De omringdijk maakten ze hoger dan alle vorige dijken. En als de kou kwam, de wind naar het noorden draaide en het klokgelui tot op zee te horen was, dan wisten ze: God speelt met de leviathan.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s