Hoe een verhaal verder trok… Morie in de zorg

Nooit gedacht tijdens het schrijven, maar gisteren lieten zo’n 100 zorgmanagers en -professionals zich inspireren door het verhaal van Morie om over hun eigen werk na te denken. Hoe maak je keuzes? Hoe handel je als individu binnen een systeem van procedures en regels? Valt er iets te leren van verhalen uit oorlogstijd?

Jan van der Stoep opende. Aan de hand van de film Hannah Arendt legde hij uit hoe het zit met de banaliteit van het kwaad, wat het verschil is tussen werken en handelen. Wie werkt, doet wat hij gevraagd wordt te doen. Wie handelt, reflecteert op zichzelf. Blijven denken, zei Arendt. Adolf Eichman, de architect van de holocaust waar Arendt over schreef, was gestopt met denken. De gevolgen kennen we.

Nijkerk was een gewone Veluwse stad, waar gewone mensen woonden die het overwegend goed met elkaar hadden. Morie was alleen een beetje anders omdat hij op zaterdag naar de kerk ging en op zondag voetbalde, de christelijke jongens deden dat precies andersom. Tot het oorlog werd en de hervormde winkelier het bordje ‘Voor Joden verboden’ voor zijn etalageruit hing, en Morie met een gele ster over straat moest. Ambtenaren op het stadhuis tikten lijstjes, schreven brieven en werden zo radertjes in het uurwerk van Eichman. Het was hun werk. De gevolgen kennen we.

Wij kennen geen oorlog die ons dwingt tot keuzes. En zouden we het lef wel gehad hebben? Maar keuzes worden er wel van ons gevraagd. Van de zorg weet ik weinig, maar er verscheen een veelzeggend schilderij op het scherm: naakte ouderen op een lopende band terwijl ze gewassen en verzorgd worden. Doen we de dingen omdat ze afgevinkt moeten worden, omdat het systeem-dat-professionalisering-heet het van ons vraagt? Of blijven we de mensen zelf zien, mensen die zorg nodig hebben, maar die ook handelende mensen blijven? Waar stoppen wij met denken?

De eerste vraag die de Schepper in Genesis aan zijn beelddrager stelt is: Mens, waar ben je? Neem je je plek in? Sta je op als het onrecht heerst? Neem je je verantwoordelijkheid? Blijf je handelen, of verwordt wat je doet tot werken? De gevolgen zullen ernaar zijn.

Arie Kok

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actuele blogs, Morie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s