Nijkerk onomkeerbaar anders

Fontein en regenboogHet jarige Nijkerk beleefde vandaag een historisch moment. Het gebeurde in De Fontein, een ingetogen-kleurig kerkgebouw. Er werd een boek gepresenteerd over het verleden, en een symposium gehouden over de toekomst van de kerk. Maar toen was het hoogtepunt al geweest.

Ooit was Nijkerk het décor van heuse opwekkingen, in de stroom van de Nadere Reformatie en de Great Awakenings op de Britse eilanden. Van heinde en verre kwamen gelovigen en nieuwsgierigen naar de stad om iets van de geestelijke opleving te proeven. Maar de geloofsgeschiedenis van de stad heeft ook minder mooie episodes gekend. Recent nog werden twee nieuwe kerken geopend, praktisch elkaars buren in de nieuwe wijk Corlaer. De gebouwen werden niet neergezet uit enkel luxe. In de loop van enkele decennia was de plaatselijke Gereformeerde Bondsgemeente in drieën uiteen gevallen. Bij het ontstaan van de Protestantse Kerk, ontstonden ook de ‘herstelden’. Wijkgemeente De Fontein is eind jaren negentig opgericht door een groeiende groep gemeenteleden die te weinig ruimte ervoeren in de ‘moedergemeente’.

Twee jaar geleden, op een zondagmiddag, las voormalig hervormd ouderling Piet Schreuder De Stad Nijkerk. De plannen voor de viering van 600 jaar stadsrechten werden ontvouwd. Met stijgende verbazing las Schreuder dat er thema’s benoemd waren, maar dat het kerkelijk leven ontbrak. Hij vond een bondgenoot in de Christelijke Gereformeerde gepensioneerde gemeentesecretaris Herman Verheij. Samen gingen ze op pad om de twintig plaatselijke kerken te mobiliseren. Bijna hadden ze het bijltje erbij neergegooid. Toen ze een promotie van een gezamenlijke vriend meemaakten over het thema ‘De afwezigheid van God’ besloten ze door te pakken en de Stichting Kerken in de Schijnwerpers op te richten.

Het eerste hoogtepunt van de stichting was de kerkendag van 8 juni. Alle twintig kerken openden hun deuren en presenteerden zich aan wie het maar zien en horen wilden. Het was die zonnige zaterdag gezellig druk op de fietsroute van de Gereformeerde Gemeente, via de rooms-katholieke St. Catharinakerk, langs de Dorpskerk van Hoevelaken, naar de Evangelische Gemeente De Ark. De tweede grote dag van SKS was dus vandaag. Een soort reünie, oude bekenden schudden handen en praatten bij. Een boek werd gepresenteerd, Heilig Nijkerk, Hemels Hoevelaken, het eerste omkeerboek in zijn soort, geschreven door de eminente historici Fred van Lieburg en John Exalto. De burgemeester sprak en beroemde ex-inwoners ontvouwde het toekomstbeeld voor de kerk. Oud-Nijkerker Tijs van de Brink leidde ze op bekwame wijze door het debat.

Niet dat we er helemaal uitkwamen. Want er ligt nog een open wond, riep dr. Henk Vreekamp in herinnering. Hoe kunnen we een worden en voortgaan als we niet stil gestaan hebben bij de moord op de Nijkerkers van het oude volk? Kunnen we wel verder zonder het gebed in de synagoge? Maar wat betekent dat dan voor vandaag? Toch maar gewoon naar buiten, zeiden sommigen, naar de mensen toe, bijvoorbeeld via de voedselbank. Dominee Pim Verhoef van De Fontein pakte de dag samen in een hartenkreet, zond ons heen om de liefde van Christus te delen. We baden het Onze Vader en zongen staande ‘O grote God die liefde zijt’.

Maar het hoogtepunt van de dag was al even over tienen, toen voorzitter Herman Verheij de Apostolische Geloofsbelijdenis voorlas, in de katholieke versie. ‘Ik geloof…,’ las hij. ‘Wij geloven…’, zeiden we stilletjes voor onszelf. En we zongen ‘O onze Vader, trouwe Heer, zie uit uw hemel op ons neer; breng ons als broeders bij elkaar.’ Na zoveel eeuwen beleden de kerken van Hoevelaken en Nijkerk voor het eerst samen hun geloof. Daarmee is de toekomst ingezet, onomkeerbaar anders.

Arie Kok

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actuele blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s