Eindelijk gelezen – Kalme chaos

20130729-170956.jpgPietro Paladini is een rijke Italiaan, 43 jaar en directeur van een tv-zender. Op een middag in de zomervakantie redt hij met gevaar voor eigen leven een vrouw uit zee. Later blijkt op hetzelfde moment zijn eigen vrouw overleden te zijn aan een aneurysma.
Als Pietro de eerste dag na de zomervakantie zijn dochter van negen naar school brengt, besluit hij voor de school op haar te blijven wachten. Dat zal drie maanden duren. Elke schooldag brengt Pietro in zijn auto door. Hij legt contacten met bewoners en vaste bezoekers van het pleintje. Op zijn werk wordt hij nauwelijks gemist, ze zijn druk met een fusie. Collega’s en familieleden die hem willen spreken komen bij hem langs. Stuk voor stuk storten ze hun eigen sores bij Pietro uit.

Sandro Veronesi zet dit verhaal in een enorm tempo neer. Lange samengestelde, maar vlot leesbare zinnen kolken over de pagina’s. Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld vanuit Pietro. We worden 400 pagina’s lang meegenomen in de maalstroom van zijn emoties. Ondanks de thematiek wordt het nergens zware kost. Pietro verbaast zich erover dat hij niet lijdt. Hij is eerder verward. Dat leidt tot hilarische scènes en soms erg geestige gesprekken. Buitengewoon knap is de geloofwaardige manier waarop Veronesi de verschillende personages laat ontwikkelen in het contact met Pietro.

Tegen het einde van het boek komt Pietro terecht in een seksscene van maar liefst 16 pagina’s, gedetailleerd beschreven, met gênante details. Toch is het geen porno. De scène zegt veel over hemzelf, zijn verwerkingsproces en de complexe relatie die hij heeft met de betreffende vrouw. Veronesi lijkt ook te willen dat we het een gênante scène vinden. Meer kan ik er niet over zeggen zonder de clue te verraden. Wat het boek ontsiert zijn de vele Jezus-vloeken, waarvan ik niet kan beoordelen of die er door de vertaler ingebracht zijn of door de schrijver zelf.

Kalme Chaos is uit het Italiaans vertaald door Rob Gerritsen. De verfilming is uitgebracht onder de oorspronkelijke titel Caos Calmo (zie trailer hieronder).

Arie Kok

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Eindelijk gelezen, Recensies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s