Waarom ik toch wielrennen blijf kijken

Met een verse Tour in aantocht, gaat het veel over fietsen op tv. En vooral over het D-woord. We zijn belazerd, door renners, journalisten, officials en wat er al niet rondloopt in en rond het peloton, met Lance Armstrong als grootste zondebok. ‘Waarom blijven mensen toch kijken?’, vroeg een wielerjournalist zich af in Nieuwsuur. Mooie vraag om op te kauwen: waarom wil ik zo graag kijken naar een sport waarin niets is wat het lijkt?

Mensen geloven graag in sprookjes, zei de wielerjournalist ook. De werkelijkheid van Genesis 3 is te onverdraaglijk, voeg ik er graag aan toe. Sindsdien is de mens geneigd tot alle kwaad. Je hoeft er niet gereformeerd voor te zijn om dat te geloven. Lees slechts de krant. Of kijk Borgen, niet voor niets zo populair onder politici, te herkenbaar. Of kijk eens rond in de kerk, wie er nog bij elkaar horen en wie niet. Hoeveel mensen zijn er niet afgehaakt van het geloof na een periode in dienst van een christelijke organisatie, of na een periode in de kerkenraad? Het sprookje bleek niet te bestaan, ook niet in de kerk. Waar mensen samenwerken, worden machtsspelletjes gespeeld, spelen belangen en overtrokken ambities een rol. Maar dat willen we niet weten. De waarheid heeft mooie kleren aangetrokken en vermomt zich als sprookje. Dat houden we liever zo.

Toch is dat niet nodig om van wielrennen te houden. ‘Wielrennen imiteert het leven zoals het zou zijn zonder de corrumperende invloed van de beschaving,’ schreef Tim Krabbé in zijn onovertroffen wielerroman De Renner. Je tegenstander in het pak naaien is onderdeel van het spel. Zonder linkeballen en pokerfaces valt er weinig te winnen. Dealtjes sluiten hoort al vanaf den beginne bij de sport. Zou ik het daarom zo leuk vinden? Omdat wielrennen over het leven gaat zoals het zich onder de oppervlakte voltrekt? Die doping kan er dan nog wel bij, en de leugens daarover ook. De beste literatuur leeft daar van, drama, tragiek en bedrog. Ik blijf dus kijken. Al was het maar om te beseffen hoeveel genade er nodig is om deze wereld te redden.

Arie Kok

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actuele blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s