De soevereine gang van Stoner

StonerEn toen was daar ineens Stoner. John Williams schreef het boek al in 1965. In 2006 kwam het opnieuw uit in de VS, en sinds een aantal maanden staat het ook hoog op de Nederlandse hitlijsten. Zo’n boek moet je lezen. Maar is het ook meer dan een hype?

Stoner is typisch zo’n boek waarin je jezelf verliest. Je begint te lezen en vergeet de tijd. Hoe gaat het verhaal? William Stoner is een docent Engels aan de universiteit van Missouri. Hij is afkomstig van het boerenbedrijf, studeert aanvankelijk landbouw, maar wordt gegrepen door de lessen literatuur en maakt een omslag.

Ergens is Stoner vooral een solist. Een onopvallende, maar volhardende docent. Hij gaat zijn eigen gang, heeft zijn eigen soevereine manier van omgang met mensen en dingen. Als hij trouwt, weet hij na een paar maanden al dat dit huwelijk mislukt is. Zijn vrouw verpakt de onderlinge oorlog in een vreemd soort zorgzaamheid. Zijn dochter wordt een speelbal op het slagveld van het huwelijk en wordt bij Stoner weggehouden. Maar Stoner overleeft de strijd. Als hij door een collega wordt beschuldigd van vooroordelen bij de beoordeling van een gehandicapte student, kiest Stoner ook zijn eigen weg. Zelfs als zijn pensioen zich naar zijn zin te vroeg aandient, geeft hij iedereen het nakijken.

Wat maakt dit boek zo meeslepend? Het is vooral het vakmanschap van John Williams. Zo trefzeker en subtiel als hij personages en hun conflicten neerzet, dat kom je maar zelden tegen. De identificatie met de merkwaardige Stoner is optimaal. Als hij in conflict komt met zijn vrouw, zit je je als lezer af te vragen of er toch nog een derde weg is. Zo diep zit je in het verhaal. En het gekke is dat Williams soms zondigt tegen de wetten van het romanschrijven. Hij wisselt vaak van perspectief en aan het einde legt hij zelfs even uit hoe Stoner zijn eigen leven ziet. Normaal gesproken zou me dat uit het verhaal halen, maar in dit geval niet. Zo blijkt maar weer dat romanschrijven geen kwestie is van regeltjes volgen, maar van principes die voor beter aan de kant geschoven kunnen worden. Als de vertelling maar goed is.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actuele blogs, Boeken, Recensies, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s