Slappe koffie en de drijfveren van de verteller

Het ontbijtzaaltje zat verstopt onderin een hotel, op steenworpafstand van de grote hal waar de London Book Fair in volle gang was. Het Amerikaanse agentschap wilde de christelijke markt even afzonderen van de rest. Er was high-tea met slappe koffie, sterke thee en hapjes. De bazin van het bureau ging ons voor in gebed en praatte ons bij over de fictie die binnenkort bij haar klanten zou verschijnen en die we in Nederland zouden kunnen uitgeven. Twee schrijvers waren in levende lijve aanwezig. Een van hen werd geïntroduceerd als Oxford-geleerde in iets ingewikkelds wat voor mij wel nooit geopenbaard zal worden. Hij had zich aan een roman gewaagd en stelde zich voor door uitgebreid zijn getuigenis te geven. Tegenwoordig bad hij altijd eerst voordat hij begon met schrijven. Over het hoe en waarom van zijn verhalen, over technieken en invalshoeken, personages en artistieke keuzes werden we niet veel wijzer.

Afgelopen zaterdag in het Nederlands Dagblad een interview met filmmaker Jaap van Heusden. Die avond werd zijn nieuwste creatie De Nieuwe Wereld uitgezonden op Nederland 2, door de VPRO. Jaap is zoon van Arnold, evangelisch christen en een uitstekend vakman. Interviewer Wim Houtman wilde weten hoe dat zat met het geloof in zijn films. ‘Ik ben gelovig. Maar het is mijn bewuste keuze om verhalen te vertellen door films. Ik praat ook niet over asielbeleid of het financiële stelsel buiten mijn films om. Wil je weten wat ik daarvan vind? Kijk dan naar De Nieuwe Wereld en Win-Win. Voor het publiek maakt de persoon van de maker niets uit. Ik zit niet naast hen op de bank als ze de film zien, om te zeggen wat ze moeten denken. De film is autonoom, als hij niet werkt, is hij mislukt en als hij wel binnenkomt, is het goed – vanuit wat voor bedoeling of overtuiging dan ook.’

Deze week ligt mijn romandebuut Morie in de winkel. Is het een christelijk boek geworden? En waarin uit zich dat? Die vraag heeft me bij het schrijven wonderlijk genoeg niet bezig gehouden. Ik wilde Mories verhaal vertellen en ik hoop dat het nu zichzelf vertelt. Als ik allerlei hoogdravende beschouwingen ga geven, of mijn getuigenis geef voor zover ik die heb, ga ik ‘ervoor liggen’, zoals Jaap van Heusden dat elders in het interview zo treffend zegt. Een goed verhaal heeft dat niet nodig. Sterker, ik ga twijfelen aan de kwaliteit van het boek van de schrijver in Londen. Alsof zijn geloof of geestelijke ervaringen zijn tegenvallende vakmanschap moeten rechtvaardigen. Ik heb zijn boek nog niet gelezen, maar het zou de wereld op zijn kop zijn. Ik wil slechts waarachtigheid nastreven, zoals Jaap van Heusden dat deed in De Nieuwe Wereld. Is Morie een christelijk boek geworden? Ik weet het oprecht niet. Lees het zelf maar, dan hoor ik het wel.

Arie Kok

 

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actuele blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s