De week van list en bedrog

Het was geen week om vrolijk van te worden. List en bedrog domineerden de media. In het wielrennen, in de politiek en bij een christelijke organisatie. Toch was ik niet verbaasd. Hoedt u voor de mens.

Mijn favoriete sport wielrennen domineerde de media. Niet omdat er groots gewonnen werd. Er zijn op dit moment alleen verliezers. We zijn met zijn allen om de tuin geleid, jarenlang, om te beginnen door de grootse intrigant Armstrong. De meest bizarre uitsprak kwam ik tegen op Twitter: Ook als het peloton helemaal clean was geweest had Armstrong zeven keer gewonnen. Als iedereen gebruikt, kun je net zo goed doping afschaffen. Het verschil wordt niet meer gemaakt. Maar er was niemand die daarin het voortouw nam.

De RabobankĀ  trok haar conclusies. Met zo’n wereld wil de keurige Boerenleenbank niet meer geassocieerd worden. Ze zeiden er niet bij dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de situatie. Als ook de Nederlandse renners onder ede gehoord gaan worden, gaan we nog wat meemaken, vrees ik. Wie en wat, we zullen het zien. Aan speculaties waag ik me niet. Maar niet iedereen die de vermoorde onschuld speelt heeft schoon gefietst, ook niet bij Rabo.

En dan was er nog de arrestatie van christelijk leider Johan K., van Jezus Centrum Nijkerk. Zijn bediening voor verslaafden en randfiguren bleek op fraude en bedrog gebouwd. In het EO-programma De Vijfde Dag deed een oud-klasgenoot van mij een boekje open over de gevallen leider, zijn vriend en ex-collega. De cameraman werd de toegang geweigerd door een woordvoerder die ik ook wel eens werkend in het EO-gebouw heb aangetroffen. De ene christen weigert de ander de toegang, het is een klein wereldje. Dat Johan K. de grote verleidingen niet heeft kunnen weerstaan is niet zo opmerkelijk. Hij kon blijkbaar zijn gang gaan. Hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste geestelijk leider zijn die door goedgelovigheid een te grote positie kreeg en die niet aankon.

Tijdens mijn studie hadden we een volstrekt ongelovige docent Administratieve Organisatie. Zijn adagium was: de mens is geneigd tot alle kwaad. Als je een organisatie daar niet op inricht, gaat het onherroeplijk een keer fout. Het was een goede levensles. In Genesis lezen we al dat het misgaat. Van mensen hoeven we sindsdien niet zoveel goeds te verwachten. Ook niet van christelijke leiders. En het is helemaal oppassen als de verhalen te groot en te optimistisch worden.

Hoedt u voor clubs waarin de goedgelovigheid heerst. Ze zijn gebaseerd op een onbijbels mensbeeld.

Arie Kok

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actuele blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s