Het geloof van Siebelink en Siebelink

Piepend stopt de tram bij halte Zuid. De deuren vliegen open. Een frommelige oudere man stommelt naar binnen. Zijn witte haar is artistiek lang, zijn brilmontuur bij de tijd. Hij draagt opvallende witte leren schoenen. Het is dat ik weet dat hij even verderop in de VU verwacht wordt, anders zou ik Jan Siebelink niet direct herkend hebben. Jarenlang schreef hij op een eenzame werkkamer een flinke stapel verdienstelijke romans, zonder grote successen te boeken. Tot hij op zijn 67-ste doorbrak met Knielen op een bed violen. De succesroman is ook de aanleiding voor dit tramritje. In de VU-boekhandel zal hij een bijzonder boek in ontvangst nemen, Gekweekte regels, de boeken van Jan Siebelink senior van literatuurwetenschapper Marijntje Gerling.

In de winkel staan de stoelen in rechte rijen, tussen tafels met voordeelboeken en de kast met geel-zwarte ‘dummies’. Vanaf een koffiemok kijkt Abraham Kuyper goedkeurend toe. Het decor: een tijdschriftenwand. De Groene heeft een nieuwe industriële revolutie ontdekt en Psychologie kopt met emotionele chantage. Achter in de zaal zakt Siebelinks vriend John Jansen van Galen door een klapstoeltje. Voor de lessenaar vier potten met viooltjes.

“Die vieze oude boeken, doe ze toch weg,” verzuchtte Margje in Knielen. Dat schept een band met Johan Koppenol, die zich als professor bezighoudt met Hooft, Cats, Vondel, ‘dat werk’. Hij prijst Marijntje om haar inzet en betrokkenheid. Tien boeken uit de collectie van vader Siebelink heeft ze uitgekozen voor een nadere kennismaking. Smytegelt, Lodensteyn, Erskine, Paauwe. Ze geeft achtergronden en analyseert de bijgeschreven notities van vader Siebelink. Op de beamer een paar voorbeelden. Dat je ‘Heer’ ook als ‘Heere’ kunt schrijven, en dat je daar stevige disputen over kunt houden, weet je als je het bevindelijke jargon kent. In een vertaling van Herderlijk morgenbezoek van James Smith heeft Siebelink sr. door het hele boek de ontbrekende ‘e’ met blauwe pen bijgeschreven.

Jan Siebelink jr. komt naar voren voor het eerste exemplaar. Marijntje dankt hem voor het vertrouwen. Hij bedankt haar dat ze de bibliotheek van zijn vader voor het grote publiek zichtbaar wil maken. De boeken zeggen veel over zijn vader. Vol van God zijn, betekende voor hem: ontbinding, leeg worden van het hier en nu. “Daarom ging ik op zoek naar andere vaders in mijn leven.” Het leverde mooie literatuur op, romans die nu een nieuw boek tot gevolg hebben. Gekweekte regels zal het bevindelijke leven dichterbij brengen voor de liefhebbers van Knielen. Een wereld vol vreemd en waarachtig geloof. Het bepaalde de levens van vader en zoon. Het is maar goed dat de vader de boeken niet weggedaan heeft.

Tenslotte zijn er blikjes bier en bitterballen. Siebelink signeert en Marijntje schudt handen. Buiten is het gaan regenen.

Arie Kok

P.S: Op de CLO-literatuurdag zal Marijntje Gerling een workshop verzorgen over de boeken van vader Siebelink, 3 november, Tuindorpkerk Utrecht. Meer info op: www.christelijkliterairoverleg.nl.

 

1 reactie

Opgeslagen onder Actuele blogs, Columns

Een Reactie op “Het geloof van Siebelink en Siebelink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s