Boetekleed – Ian McEwan

Na Saturday, On Chesil Beach en Solar werd het tijd om ook Atonement (2001) van McEwan te lezen. McEwan slaagt er in om in elke roman weer een andere sfeer neer te zetten. Solar en Saturday hebben rationele mannelijke hoofdpersonen, wat de sfeer in die boeken bepaalt. Atonement is een familieroman, met een veel vriendelijker sfeer.

Met dit boek (wat ik las in het Nederlands, Boetekleed) schaart McEwan zich in de traditie van de grote engelse roman. Tegen het decor van een groot landhuis, gelegen in een uitgestrekt en mysterieus park, krijgen personages uit verschillende lagen van de bevolking te maken met onderhuidse spanningen, intriges, bedrog, liefde, toewijding en vriendschap. Alles zit er in. Maar dan wel op een McEwan-manier. Zo laat hij verschillende scenes meerdere keren terugkomen, maar dan telkens vanuit een ander perspectief. Op die manier krijg je als lezer veel informatie over hoe verschillende personages hun eigen beelden vormen van wat er gebeurt. McEwan weet zo vorm te geven aan de enorme complexiteit van de gewone dagelijkse werkelijkheid, waarin iedereen zijn eigen beleving heeft bij de dingen die hij meemaakt.

Het eerste deel van het verhaal speelt zich af op een warme dag in 1935. Twee kleine incidenten worden door Briony van 12, een dromerig meisje met schrijfstersambities, uitvergroot tot kwaadaardige gebeurtenissen. Het leidt tot de arrestatie van huisgenoot Robbie vanwege een vermeende verkrachting. Het verhaal wordt bevestigd door familieleden en andere aanwezigen en Briony blijft bij haar verklaring. Robbie is tenslotte de zoon van de werkster.

Robbie draait de gevangenis in en we komen hem later in het verhaal weer tegen als hij in 1940 met het engelse leger in Frankrijk vecht tegen de oprukkende Duitsers. In dezelfde periode probeert Briony, inmiddels verpleegster en werkzaam in een ziekenhuis waar oorlogsgewonden verzorgd worden, in het reine te komen met haar verleden. Net als je denkt dat McEwan een zoete roman met een goede afloop heeft geschreven, gaat hij zijn geraffineerde spel met waan en werkelijkheid spelen. Maar dan zitten we al in de laatste pagina’s van dit boek. Boetekleed is wat mij betreft een hele grote roman die me nieuwsgierig maakt naar de verfilming uit 2007.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Recensies, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s