Altijd in beweging – Arie Slob

ChristenUnie voorman Arie Slob laat in dit boek in zijn hart en agenda kijken. Het is een persoonlijk verslag van tien jaar ChristenUnie, het Haagse leven en de coalitieperikelen van Balkenende IV. Heel toegankelijk en inspirerend opgeschreven. Het boek ontbeert echter grootse vergezichten of spannende onthullingen. Je ontmoet vooral een aardig en integer politicus. Dat is waardevol voor de eigen achterban, maar om anderen over de streep te trekken is er meer nodig.

Tot zover de Visie-recensie. Nog wat extra gedachten om de recensie uit te werken. In Slobs boek ontmoet je een politicus die in de haagse slangenkuil zichzelf probeert te blijven en tegelijk zijn invloed aan te wenden. Daarbij ontkomt ook hij niet aan het politieke handwerk van geven en nemen. Maar Slob doet tenminste een poging om in dit krachtenveld zo oprecht mogelijk te zijn. Dat klinkt naief, en dat is het in feite ook. Maar Slob heeft ook laten zien dat je er resultaten mee kunt boeken. Zijn onderscheidende bijdrage in een voorbarig spoeddebat over de commissie Davids staat me nog helder voor de geest. Die Slob komt in dit boek goed naar voren. Hij is eerlijk over wat hem bezighoudt en hoe hij zijn leven als politicus invulling geeft. Centraal daarbij staat dat hij zich ‘christenpoliticus’ noemt. Dat is nogal wat als je zo nadrukkelijk Christus wilt vertegenwoordigen in het politieke spel om de knikkers. Maar Slob durft het aan.

Toch bleef er na het lezen van dit boek bij mij een onbevredigd gevoel achter. Het gaat me daarbij om twee dingen. Ten eerste valt het me op dat Slob erg vanuit het christelijke bolwerk redeneert. Een typerend zinnetje ‘Ik droom van een Nederland waarin christenen de handen ineenslaan om juist daaraan (hij doelt op plat aards geluk, hebzucht, etc, AK) tegenwicht te bieden.’ Droomt een politicus van zich verenigende christenen of zou dat de droom van een dominee moeten zijn? Moet een politicus niet veel meer dromen over burgers van een land die zich verenigen rond bepaalde waarden? Slob stuur christenen terecht de samenleving in, maar blijft zinnetjes gebruiken als ‘als christen…’ en ‘wij christenen’. En ‘Ik ben niet links en niet rechts, ik ben een christen’. Daarin zit de impliciete veronderstelling dat alle christenen onder één politieke vlag te verenigen zijn. En daar geloof ik niet in. Op basis van bijbelse waarden kun je heel legitiem zowel links (zoals Ruard Ganzevoort) als rechts afslaan (Bart-Jan Spruyt). Christelijke politiek als zodanig bestaat niet. Het veronderstelt een te strakke koppeling tussen bijbelse waarden en het politieke bedrijf, met het risico van het claimen van het predikaat ‘christelijk’, dus ‘van Christus’.

Mijn tweede kritiekpunt is dat ik in dit boek het vergezicht mis. Dat zegt waarschijnlijk veel over de praktische instelling van Slob. Maar als je als politiek leider een boek schrijft, moet daar toch in staan hoe jij vindt dat het verder moet? Wat is de visie van de CU op wat er in de wereld aan de hand is? En er is nogal wat aan de hand. Een politiek leider moet zich in deze kwesties proactief opstellen, aangeven waar hij op gaat inzetten? Bovendien zou ik als niet-CU-er graag willen weten waarom ik, op basis van welke ideeen, toch de CU zou moeten overwegen. Ik werd in dit boek op dat punt niet verrast of aan het denken gezet. Om die zesde zetel de volgende verkiezingen weer terug te winnen, zal het predikaat ‘christelijke politiek’ niet genoeg zijn. Het enige waar Slob dan op kan bouwen is zijn integere en degelijke persoonlijkheid. En dat lijkt me op zijn positie niet genoeg.

N.a.v.: Arie Slob, Ark Media, 144 blz., € 15,95, ISBN 9789033819704.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Artikelen, Boeken, EO Visie, Recensies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s