Een intiem gebaar voor 2012

Op de oude houten tafel zit een haveloos en versleten plaatje geplakt. Het is de beeltenis van de lijdende Christus. Een doornenkroon op zijn hoofd, een traan rolt uit zijn rechteroog. Kerkgangers raken het even aan als ze de kerk verlaten. De kerk is de Kerk van Maria en de engel Michael el Waraak. Hij staat in een arme wijk in Cairo.

De beelden van het Tahrirplein in Cairo staan nog scherp op mijn netvlies. Ze zijn symbolisch geworden voor het afgelopen jaar. Volkswoede was volgens het NOS-jaaroverzicht de rode draad door 2011. Ik zeg het ze na. Het Tahrirplein staat voor de arabische lente die maar geen zomer wil worden. Ook de rellen in Londen en de aanslagen in Alphen en in Noorwegen zijn uitingen van woede tegen het systeem, tegen heersers en machthebbers. Tegelijk zaten we te kijken naar europese leiders die een eurocrisis probeerden op te lossen. En kerkleiders die diep door het stof moesten vanwege schandalige praktijken in hun kerk. Wantrouwen heerste het afgelopen jaar.

Wat gaat 2012 brengen? Gaat de democatie in de arabische landen vorm krijgen? Wat zal dat betekenen voor minderheidsgroepen als de Kopten? Ook de presidentsverkiezingen in de VS worden spannend. Als Obama weet te winnen, dan zal het helaas vooral vanwege een zwakke tegenstander zijn. Vandaag zei Aad Kamsteeg in het ND treffend over De Republikeinen: ‘Misschien schoof de Grand Old Party sinds de WOII wel nooit zo’n zwak peloton kandidaten naar voren als nu’. Mark Rutte gaat vooralsnog moedig voorwaarts. Maar hoe lang zal de coalitie stand houden als het echt pijn gaat doen?

Vanmiddag schreef ik een korte column voor Visie bij het plaatje van de lijdende Christus in de kerk in Cairo. Het intieme gebaar van de gelovigen raakte me. Als we in 2012 iets nodig hebben, dan zijn het leiders die de beeltenis van Christus even willen aanraken voordat ze aan de slag gaan.

(Vanwege auteursrechten kan ik de foto die Ruben Timman maakte niet laten zien. Zie daarvoor Visie 2, verschijnt volgende week. Meer foto’s over de Kopten: http://www.nowords.nl).

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Columns, Opinie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s