Tinker Tailor Soldier Spy

Met spionagefilms heb ik niet zoveel. Maar ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ is een uitzondering. Dat hij vooral in filmhuizen draait, zegt veel. Op 22 december ben ik hem gaan zien in de Lieve Vrouw in Amersfoort.

Het verhaal speelt op de beroemde MI6-afdeling voor militaire spionage van de britse geheime dienst. Het is midden in de Koude Oorlog, begin jaren ’70. ‘There is a moll, at the top of the Circus’, zegt de MI6-baas aan het begin van de film. Spion George is al lang met vervroegd pensioen, maar hij krijgt de opdracht de dubbelspion op te sporen. Samen met een jongere handlanger, waardoor het verhaal toch nog een trekje van een detective krijgt.

In TTSS wordt het soms best spannend. En het plot mag er zijn. Maar de kern van het verhaal is toch de menselijke kant van de spionnen. Ze kunnen huilen, bang worden, liefhebben en andere dingen die gewone mensen ook doen. Helden komen in het verhaal niet voor. Tomas Alfredson heeft er bovendien een waar kijkspektakel van gemaakt. Als je tenminste van nostalgische beelden houdt. De jaren zeventig beleef je opnieuw. De beelden in het Oostblok doen daar nog een schepje bovenop. Het spel met details is prachtig. De brilwissel van George is geniaal gevonden, adhv zijn bril weet je in welk tijdvak je zit.

De personages hebben diepte, vooral hoofdpersoon George. Een verstilde man, waarbij je direct het idee hebt: die weet meer, daar zit zoveel achter… Na twee uur kijken (aan een stuk door) weet je nog niet precies hoe het zit. En dat is precies wat de film wil overbrengen. Zelfs als je erbij was geweest, had je nog niet precies geweten hoe het zit.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Film, Recensies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s